Rzeżucha w nakrętce

Rzeżucha.

WP_20160329_15_29_22_Pro

Kojarzy się z Wielkanocą i wiosną. Zwykle wysiewamy ją na wyłożonej watą tacce lub pokrywce plastikowego pojemnika, ale w tym roku wykorzystaliśmy plastikowe nakrętki i otrzymaliśmy takie mini-rzeżuszki.  Skoro mogą być „śledziki na raz”, „rzeżucha na raz” też może się przyjąć 🙂 U nas się przyjęła i wykiełkowała. Pysia podlewała ją trzy razy dziennie i wzywała słonko do wyjścia zza chmur 🙂

 

2016-04-04 b

Po 3-4 dniach, kiedy nasze rzeżuszki są już gotowe, można je udekorować i podać na stół. My okleiłyśmy je z Pysią paskiem zielonej bibuły, ale i w samej nakrętce rzeżucha wygląda dobrze. Można nakleić jeszcze jakąś ozdóbkę…

 

2016-04-04 c

2016-04-04 d

Można nią także przyozdobić świąteczny stół. Może w czasie biesiadowania komuś przyjdzie smak na rzeżuszkę? 🙂

2016-04-04 e

A gdy przyjdzie nam ochotę na kanapkę z taką rzeżuchą, wystarczy przechylić nakrętkę i ściąć zieleninkę wprost na bułeczkę z masłem 🙂 Smacznego!

 

 

2 komentarze

Leave a Reply