Że drożdżowe ciasto lubimy – wiadomo. Dziś przedstawiamy wielkanocnego baranka z nadzieniem z karmelowej czekolady. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj. Potrzebna nam jeszcze będzie tabliczka karmelowej czekolady. Z podanych proporcji wyjdą 3 takie baranki.
Kiedy ciasto jest już wyrobione tak, że ręce mamy czyste,…
…dzielimy go na trzy części i z jednej lepimy baranka. Formujemy głowę, uszy, oczy i kopytka. Następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na małe kawałki, na środek których kładziemy po kostce karmelowej czekolady. Brzegi kawałków ciasta zlepiamy i formujemy kulki, które tworzyć będą tułów i ogonek baranka.
Układamy baranka na blasze wyłożonej papierem. Do zrobienia oczu możemy wykorzystać rodzynki lub suszoną żurawinę. Smarujemy baranka rozkłóconym jajkiem, żeby po upieczeniu ładnie się błyszczał.
Baranek wskakuje do nagrzanego do 180-200 stopni pieca na ok 30 minut.
Po upieczeniu powstaje jednak dylemat – od czego zacząć go jeść :) Ale obyśmy mieli w życiu tylko takie dylematy :) Smacznego!