Wielkanocny baranek z karmelową nutą

Że drożdżowe ciasto lubimy – wiadomo. Dziś przedstawiamy  wielkanocnego baranka z nadzieniem z karmelowej czekolady. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj. Potrzebna nam jeszcze będzie tabliczka karmelowej czekolady. Z podanych proporcji wyjdą 3 takie baranki.

Kiedy ciasto jest już wyrobione tak, że ręce mamy czyste,…

16-03-24 a

…dzielimy go na trzy części i z jednej lepimy baranka. Formujemy głowę, uszy, oczy i kopytka. Następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na małe kawałki, na środek których kładziemy po kostce karmelowej czekolady. Brzegi kawałków ciasta zlepiamy i formujemy kulki, które tworzyć będą tułów i ogonek baranka.

16-03-24 b

Układamy baranka na blasze wyłożonej papierem. Do zrobienia oczu możemy wykorzystać rodzynki lub suszoną żurawinę. Smarujemy baranka rozkłóconym jajkiem, żeby po upieczeniu ładnie się błyszczał.

16-03-24 c

Baranek wskakuje do nagrzanego do 180-200 stopni pieca na ok 30 minut.

16-03-24 0a

Po upieczeniu powstaje jednak dylemat – od czego zacząć go jeść 🙂 Ale obyśmy mieli w życiu tylko takie dylematy 🙂 Smacznego!

Leave a Reply