Muffinki wiosenne

Muffinki. Wszystkie Dzieci je lubią. Jak nie zjadać w całości, to obgryzać z wierzchu albo wyjadać ze środka 🙂 Tyle  wersji muffinków, ile różnych przepisów. Nam spodobał się przepis ze strony www.uwielbiam.gotować.com, który można znaleźć tutaj.  Z tym, że zamiast jabłek zazwyczaj dodajemy łyżeczkę Nutelli  do jednej muffinki:)

A oto i składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • Nutella (ok. 15 łyżeczek)
  • lukier cukierniczy (do „przyczepiania” dekoracji)
  • dekoracje cukiernicze w kształcie kwiatków

Wszystkie składniki wlewamy i/lub wsypujemy do miski i miksujemy krótko, tak by uzyskać jednolite ciasto. Następnie przelewamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi  papilotkami lub do foremek silikonowych. Do każdej muffinki nakładamy po łyżeczce Nutelli, (wciskamy tego nutellowego kleksa lekko do środka, tak żeby z góry przykryło go ciasto).

WP_20160303_10_56_48_Pro

A teraz blacha z muffinkami hops do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C na 20-25 min. I prawie gotowe 🙂

WP_20160303_11_54_15_Pro

Teraz najprzyjemniejsza dla Dzieci część przygotowań muffinków, a mianowicie dekorowanie 🙂 I tak jak to zwykle bywa, jedni dekorują, a inni wgryzają się w temat dosłownie 🙂

WP_20160303_12_01_39_Pro

Gdy muffinki są już gotowe, jakoś szybko znikają, a zostają tylko okruszki…

WP_20160303_12_04_44_Pro

Czasem do zdjęcia głównego zostaje już tylko jedna 🙂

WP_20160303_12_08_28_Pro

Smacznego!

Leave a Reply