Kluchy na parze

Drożdżowe kluchy na parze
Siedziały dziś u nas w garze.
Smacznie szeptały, że bardzo by chciały,
By Dzieci ze smakiem je pozjadały.

 

Kluchy na parze to danie przez niektórych dobrze znane z dzieciństwa. Jedyne danie, które ze smakiem jadłam w przedszkolu 🙂

Żeby zrobić owe kluchy, potrzebne będzie:

  • 100g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • ok. 40 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • łyżka oleju

 

Przygotowanie ciasta drożdżowego opisane jest tutaj. Gdy ciasto nam już wyrośnie, zagniatamy go jeszcze raz i dzielimy go na 16 kuleczek.

WP_20160202_13_36_30_Pro

Pozostawiamy je na chwilę do wyrośnięcia.

WP_20160202_13_55_57_Pro

W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody – tak, aby po włożeniu sitka, woda nie dotykała kluch.

WP_20160202_13_58_32_Pro

Gotujemy kluchy na parze (pod przykryciem) ok 10 minut.

WP_20160202_14_15_52_Pro

Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem; można z sokiem malinowym, koktajlem, jogurtem. Jak kto woli.

11główne

U nas w odsłonie z dżemem truskawkowym…

WP_20160202_14_18_34_Pro

i z masłem, cukrem i cynamonem…

WP_20160202_14_20_50_Pro

Smacznego!

Leave a Reply