Drożdżowe kluchy na parze
Siedziały dziś u nas w garze.
Smacznie szeptały, że bardzo by chciały,
By Dzieci ze smakiem je pozjadały.
Kluchy na parze to danie przez niektórych dobrze znane z dzieciństwa. Jedyne danie, które ze smakiem jadłam w przedszkolu :)
Żeby zrobić owe kluchy, potrzebne będzie:
- 100g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- ok. 40 dag mąki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- łyżka oleju
Przygotowanie ciasta drożdżowego opisane jest tutaj. Gdy ciasto nam już wyrośnie, zagniatamy go jeszcze raz i dzielimy go na 16 kuleczek.
Pozostawiamy je na chwilę do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody – tak, aby po włożeniu sitka, woda nie dotykała kluch.
Gotujemy kluchy na parze (pod przykryciem) ok 10 minut.
Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem; można z sokiem malinowym, koktajlem, jogurtem. Jak kto woli.
U nas w odsłonie z dżemem truskawkowym…
i z masłem, cukrem i cynamonem…
Smacznego!