Drożdżowe rogaliki

Dziś Dzień Dziadka. Babcie z reguły są na diecie, ale Dziadkowie z reguły gustują w rogalikach, które dzisiaj proponujemy.

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ:

  • 200g masła
  • 3 jajka
  • ok. 80dag mąki
  • 330 ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag drożdży
  • dwie łyżki oleju
  • krem czekoladowo-orzechowy (u nas tradycyjnie Nutella)
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania rogalików)

Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy cukier; mieszamy, by się rozpuścił. Do ciepłego, płynnego masła z cukrem dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10min. W tym czasie w dużej misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy śmietankę, mieszamy.  Dodajemy roztopione masło z cukrem i drożdżami i mieszamy.

Szczęśliwe posiadaczki maszyny do pieczenia chleba mogą teraz przelać zawartość miski do maszyny, włączyć program zagniatania drożdżowego ciasta i dosypywać mąki, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, czyli nie będzie kleiło się do paluchów. Pod koniec programu dodajemy do ciasta olej – tak dla sprężystości.

Szczęśliwe amatorki życia slow wyrabiają ciasto ręcznie do uzyskania tego samego efektu – w miarę czystych rąk przy końcu ugniatania.Potem jeszcze chlus oleju na łapkę i dogniatamy ciasto, a tym samym oleimy sobie ręce…

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia… aż podwoi swoją objętość.

Po czym ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy 8 rogalików, a więc z podanych proporcji ciasta wychodzą nam 64 chrupiące rogaliki.

Tę 1/8 część ciasta rozwałkowujemy na mniej więcej kształt koła, kroimy na 8 części.WP_20160121_12_36_04_Pro

Na każdą nakładamy łyżeczką kleks kremu czekoladowo-orzechowego.

WP_20160121_12_37_37_Pro

I zwijamy. A potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, żeby ładnie się błyszczały po upieczeniu.

WP_20160121_12_50_20_Pro

Można jeszcze dać chwilkę rogalikom, żeby podrosły na blaszce. I hops do nagrzanego do 200 stopni pieca na około 20-25minut. I gotowe. Smacznego!

WP_20160121_14_41_51_Pro

Pysiaki pomagają ile mogą, bo wiedzą, jak potem fajnie jest obwieścić wszem i wobec: „Zobaczcie, jakie pyszne rogaliki zrobiliśmy!”

Dodaj komentarz