Krem daktylowy

Krem daktylowy – alternatywa dla kupnych słodkich smarowidełek. Gdy ktoś gustuje w słodkościach i daktyle mu nie straszne, polubi.

Przepis ten Babcia Pysiaków usłyszała w telewizji śniadaniowej i rozpowszechniła u nas na dobre :)

Składniki:

  • ok. 250g daktyli
  • 100g masła
  • szklanka mleka lub śmietanki 30%
  • opcjonalnie kakao lub cynamon – wedle upodobań

W garnku roztapiamy masło, następnie wrzucamy pokrojone daktyle i dusimy, aż będą miękkie. Blenderem miksujemy je na papkę, dolewając przy tym mleko lub śmietankę.  Można dodać kakao lub cynamon. Nakładamy do słoika, zakręcamy, pozostawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. Można co jakiś czas kosztować, by przekonać się czy krem lepiej smakuje na gorąco, ciepło czy zimno, ale takie postępowanie szybko doprowadzi do pustego słoika i trzeba będzie przyrządzić nowy krem :)

Krem pasuje do wszystkiego, do czego wspomniane wcześniej słodkie smarowidełka – od tostów, poprzez naleśniki, do wafelków:) Można też łyżeczką prosto ze słoiczka :) Pysiakom najbardziej posmakowało w tej wersji herbatnikowej :)

WP_20160217_14_27_37_Pro

Smacznego!

Dodaj komentarz