Jabłkowe Owijaski

Ciasto drożdżowe wdzięczne jest. Przy okazji robienia rogalików z nutellą (przepis tutaj) często np. z 1/2 części ciasta robimy właśnie Jabłkowe Owijaski. Gdy ciasto zrobione z proporcji podanej w przepisie na rogaliki już wyrosło, dzielimy je tak, jak przy rogalikach – na osiem części. Jedną z tych części rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy znów na osiem części.

U nas Pysiak zabrał się do dzielenia ciasta tym, co akurat miał pod ręką…

WP_20160121_12_54_28_Pro

Na każdy trójkącik ciasta nakładamy cząstki jabłek posypane cynamonem i cukrem.

WP_20160121_12_56_00_Pro

I owijamy jabłuszka ciastem. Potem układamy owijaski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, żeby były błyszczące po upieczeniu.

Owijaski mogą jeszcze chwilę podrosnąć na blaszce, a potem już do nagrzanego do 200 stopni pieca na około 20-25minut.

WP_20160121_14_01_03_Pro

Po upieczeniu można oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Leave a Reply