Drożdżowe Stworki z żurawiną

Dziś proponujemy Drożdżowe Stworki, które łatwo można przygotować z Dzieciakami. Przepis na ciasto znajdziecie tutaj; jednak z podanej porcji ciasta wyszłaby ogromna ilość stworków. My na stworki przeznaczamy 1/8 ciasta, z reszty robimy rogaliki z nutellą, albo inne ciastka.

05a

Gdy ciasto już jest wyrobione i z każdej strony pougniatane i uklepane przez małe rączki, rozwałkowujemy je na grubość ok. 3-4mm. Po czym wycinamy kieliszkiem kółka.

05b

Na jedno kółko nakładamy po dwie suszone żurawinki i przykrywamy je drugim kółkiem. Zlepiamy brzegi, układamy na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, żeby ładnie błyszczały po upieczeniu.

05c

Dajemy im podrosnąć na blaszce, a potem hops do piekarnika 0 temperaturze 200 stopni na ok 15minut. Niektóre ciasteczka pootwierają się, ukazując siedzące w środku żurawinki – tym samym utworzą się nam buźki naszych stworków. Teraz w ruch idzie lukier cukierniczy i jakieś małe okrągłe kolorowe cukierki, które posłużą za oczy lub/i noski. Oto stworki autorstwa Pysi.

05e

Przyskoczyło do nich jeszcze kilka żabek. Dobrze, że nie kumkają…

05f

Smacznego!

Dodaj komentarz