Jeśli ktoś lubi zapach cynamonu i drożdżowego ciasta unoszący się po całym domu, ten przepis jest dla niego :) Dzieciaki pomagają jak mogą, już od rozkruszania drożdży,
bo wiedzą, że zawsze dostaną trochę ciasta do zabawy :)
Składniki:
- 100g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- ok. 40 dag mąki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- łyżka oleju
- ok 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta
- cukier i cynamon (według upodobań) do posypania ciasta
- białko lub jajko rozkłócone z mlekiem do posmarowania bułeczek
Przygotowanie ciasta drożdżowego podawałam już tutaj. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniatamy je jeszcze raz i dzielimy na pół.
Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt lu owal, smarujemy miękkim masłem, posypujemy cynamonem i cukrem.
Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy na 8 części.
Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i z pozostałą częścią ciasta robimy to samo. 16 bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, dajemy im chwilę podrosnąć…
…i wkładamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 25 minut.
Smacznego!