Cynamonowe bułeczki

Jeśli ktoś lubi zapach cynamonu i drożdżowego ciasta unoszący się po całym domu, ten przepis jest dla niego 🙂 Dzieciaki pomagają jak mogą, już od rozkruszania drożdży,

WP_20160202_11_46_57_Pro

bo wiedzą, że zawsze dostaną trochę ciasta do zabawy 🙂

Składniki:

  • 100g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • ok. 40 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • łyżka oleju
  • ok 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta
  • cukier i cynamon (według upodobań) do posypania ciasta
  • białko lub jajko rozkłócone z mlekiem do posmarowania bułeczek

Przygotowanie ciasta drożdżowego podawałam już tutaj. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniatamy je jeszcze raz i dzielimy na pół.

Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt lu owal, smarujemy miękkim masłem, posypujemy cynamonem i cukrem.

WP_20160202_13_42_24_Pro

Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy na 8 części.

WP_20160202_13_45_37_Pro

Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i z pozostałą częścią ciasta robimy to samo. 16 bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, dajemy im chwilę podrosnąć…

WP_20160202_14_05_12_Pro

…i wkładamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 25 minut.

WP_20160202_14_46_17_Pro

Smacznego!

WP_20160202_14_48_13_Pro

Leave a Reply