Bananowe pączuszki

Bananowy pączek pasuje do małych rączek.

Gryzów kilka nim minęła chwilka,

A z talerza zniknął już kolejny pączek!

 

Jako że jutro Tłusty Czwartek robiliśmy na próbę pączuszki, tym razem bananowe.

A co do nich potrzeba?

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

W pierwszym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugim naczyniu miksujemy banany, jajka i mleko. Zawartość drugiego naczynia wlewamy do pierwszego i miksujemy, aż do uzyskania gęstego ciasta.

Na rozgrzany w garnku olej nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złotawy kolor z obu stron. 09A

Temperatura nie może być za wysoka, bo od razu zaczną się za mocno przysmażać. Teraz już to wiemy… Nam wyszły dziś brązowe – też były dobre. Po usmażeniu oczywiście wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by wsiąknął w owy ręcznik nadmiar tłuszczu z pączuszków.

09 główne

Myślałam, że najładniejsze będą te okrąglutkie z każdej strony, ale okazało się, że nietypowe miały wzięcie w pierwszej kolejności. Pysi spodobał się ten oto dinozaurowaty…

09B

jak i ten wielbłąd.

09C

Pysiak zjadł słonia robiącego przysiad…

09D

i wieloryba…

09E

Pączuszki można oprószyć cukrem pudrem, ale w zasadzie nie trzeba…:) Smacznego!

Leave a Reply